Sunday 14 June 2015

IDEJA ZA NEDELJSKO AFRIŠKO KOSILO – DOMODA ” PO SLOVENSKO”


Domoda je ena izmed mnogih okusnih tradicionalnih gambijskih jedi. Zelo bogata arašidova omaka, ki ji lahko dodate ribo, meso, zelenjavo ali pa jo jeste samo z rižem! V Gambiji jo največkrat jedo z ribo, saj živimo ob Atlantskem oceanu in je ribolov ena od najpomembnejših dejavnosti. Ponavadi dodajo korenje, rumen paradižnik, bučo in sladek krompir.
Jaz jo naredim malce bolj po “slovensko” in tukaj je recept.
Sestavine (za cca 4 osebe):
piščanjčja prsa (lahko tudi drugi deli piščanca)
druga zelenjava po okusu
1 svež paradižnik (lahko tudi 2)
2-3 veliki žlici paradižnikove mezge
česen, sol, chili, poper, ingver
jušna kocka
1 velika čebula
2 veliki žlici arašidove paste oziroma masla (če imate možnost dobiti nesladkanega)
kokosovo maslo ali navadno maslo ali olivno olje ali navadno olje
Jed običajno pripravim s piščancem (govedino), zato vam bom napisala recept za to. Če boste delali z ribo ali brez mesa potem recept prilagodite svojim željam.
Najprej pripravite piščanca. V Gambiji ga s čebulo spečejo v olju (veliko olja). Jaz ga skuham v slani vodi in dodam celo čebulo ter jušno kocko. Ko je piščanec skuhan, ga umaknem. V drugi posodi na vročem olju/maslu/kokosu prepražim paradižnik in paradižnikovo mezgo, dodam česen v prahu, malo ingverja v prahu, malo chilija in popra. Vse skupaj dušim nekaj časa in zalijem z juho. Nato dodam piščanca. Skupaj pokuham cca 10 min (ali manj). Dodam arašidovo maslo/pasto (2 veliki žlici). Ko se zgosti, je jed pripravljena. Po okusu lahko dodate še kislo smetano (mi je nimamo) in druge začimbe.
Zelo okusno je tudi s pečenim piščancem. Omako naredite posebej s paradižnikom, mezgo, začimbami in arašidovo pasto/maslom ter nato z omako prelijete pečenega piščanca.
Najboljša priloga je riž. Lahko je pa tudi pire ali kuhan kompir v kosih.
Zelenjavo naredim posebej. Na hitro jo popečem (lahko jo tudi skuhate) in dodam kot prilogo. V Gambiji zelenjavo najprej popečejo v večjih količinah olja in nato dodajo k omaki.
Tukaj jed servirajo tako, da na krožnik naložijo riž, na riž pečenega piščanca z zelenjvao potem pa po sredini krožnika polijejo z arašidovo omako (kot na sliki). Za tiste, ki obožujete arašidovo maslo, bo jed fenomenalna! Pa dober tek!
Sedaj potrebujete še kakšno afriško sladico, a ne?
Lep pozdrav iz Gambije,
Ursa Faal

No comments:

Post a Comment