Monday 29 June 2015

OBISK KULTURNEGA GOZDA MAKASUTU

Na pot smo odpravili v jutranjih urah. Vožnja po dolgi ravni afriški cesti iz Serekunde do gozda je trajala približno 45 min. Med vožnjo smo opazovali zanimivo okolico, ljudi in promet, ki je v Afriki že sam po sebi zanimiv. Na cesti smo poleg taksijev, kolesarjev in motoristov srečali tudi veliko živali (koze, osle ali krave).
Reka Gambija,Makasutu
Ko smo vstopili v park, nas je prijazen lokalni vodič pospremil do lepo urejenega bara, kjer so nam postregli s kavo ali čajem. Nato smo se povzpeli na visok stolp, iz katerega je čudovit razgled na neskončno ravnino, ki se razprostira naokoli. Sledila je vožnja s čolnom po reki Gambiji ob gozdu iz mangrovovih dreves. Na obali smo videli živahne opice, raznobarvne ptice, kuščarje, itd. V reki so se kopali tudi domačini in videli smo ženske, ki čistijo ostrige. Iz lupin delajo omet za hiše, barvo in pa tudi hrano za kokoši, saj lupina vsebuje veliko kalcija.
Vožja s čolnom po reki 
POHOD V GOZD
Po ležerni vožnji po reki je sledil zelo zanimiv pohod skozi gozd, kjer je bilo moč videti tipično afriško rastje in drevesa. Lokalni vodič je imel veliko znanja in prav za vsako drevo nam je povedal za kaj in kako se le-to uporablja v zdravilstvu. Domačini uporabljajo zelo malo zdravil iz lekarn. Ljudje rajši kot tablete, uporabljajo lubje, korenine in listje različnih dreves in iz njih pripravljajo izvlečke, ki jih nato uporabljajo za razne zdravstvene težave. Na poti smo poskusili tudi nek afriški sadež, ki ga je v tistem trenutku ponujala okolica.
Sam gozd je res nekaj posebnega, drugačen kot jih poznamo v Sloveniji. Cel čas se sliši petje ptic in zvoke živahnih opic, ki se igrajo v krošnjah. Na poti smo videli tudi veverice, kuščarje in velike domove termitov.
Pavijani v Makasutu gozdu
PREROKOVANJE AFRIŠKEGA STARCA
V gozdu je v majhni leseni baraki na precej samotnem delu živel starec za katerega nihče ni vedel koliko je star. V gozdu je živel že pred prihodom dveh angležev, ki sta kupila zemljo. Dovolila sta mu ostati, da je lahko še naprej prerokoval ljudem. Starec je imel čez glavo vedno poveznjeno belo ruto in znal je brati iz dlani. Leta 2014 je žal umrl. Njegovo delo sedaj nadaljuje najstarejši sin.

PALMOVO VINO
Hoja skozi afriški gozd traja dobro uro in je kar naporna predvsem zaradi močnega afriškega sonca. Ob koncu pohoda smo prispeli do mesta, kjer pridelujejo palmovo vino, ki ga lahko poskusite. Pravijo, da ima podoben okus kot mošt iz grozdja. Domačin nam je pokazal kako se to vino zbira v plastenke. S pomočjo močne vrvi spretno splezajo na veliko palmo, na kateri je visoko v krošnji visi plastenka.Tudi nas so povabili, da poizkusimo na starodaven način splezati na palmo.
Pridobivanje palmovega vina
KOSILO IN KULTURNI PLES
Ko smo se vrnili do začetne točke, nas je čakalo okusno kosilo. Hrana je bila zelo okusna. Pripravili so tradicionalne jedi kot so riž, arašidovo omako z govedino, ribe in zelenjavo. Pijačo, ki sicer ni vključena v ceno smo naročili pri prijaznem natakarju.
Ob kosilu so pripravili tudi kratko plesno-kulturno predstavo. Ženske so nas povabile, da se jim pridružimo in se naučimo nekaj plesnih korakov, medtem ko so moški igrali na bobne in druga tradicionalna glasbila.

TRŽNICA IN ODHOD DOMOV

Na izhodu smo opravili še nakup spominkov pri domačinih, ki nudijo veliko izdelkov po ugodnih cenah. Seveda ni šlo brez pogajanja za cene. Park je odlična ideja za vse tiste, ki uživajo v naravi. Ogled parka, ki je med drugim prejel tudi veliko svetovnih nagrad, nam bo zagotovo za vedno ostal v spominu.

Vožnja proti Serekundi pelje tudi mimo zelo znane tržnice Brikama, kjer smo se ustavili in kupili različne lesene izdelke, bobne, nakit, oblačila, itd.

No comments:

Post a Comment